Banner glavni

Kronika dela v letih 1992-1997

Sezono 1992/93 smo po sprejemu novih pevcev, ki jih je navdušil koncert ob naši 20-letnici, začeli s komemoracijo na Zalokah. Pod vodstvom Matevža Goršiča in korepetitorke Nataše Stopar smo na božičnih koncertih prepevali tuje in slovenske božične pesmi, med katerimi jih je bilo nekaj manj znanih in na našem območju celo prvič izvedenih. Na Viru smo se udeležili proslave ob kulturnem prazniku. Marčevske priprave v Mojstrani smo si v celoti plačali sami (v starih dobrih časih je država krila vse stroške! - op. avt. spletnih strani), kar pa nam ni odvzelo zagnanosti (samo manj smo ga na ta račun žingali). Nepozaben je bil celovečerni koncert z Moškim zborom Vasilija Mirka iz Proseka-Kontovela v Italiji, poln slovenskih narodnih in umetnih ter črnskih duhovnih pesmi. S preostalimi sekcijami društva Svoboda smo nastopili na prireditvi "Naših in vaših 40 let - 40 let KD Svoboda". Po občinski reviji pevskih zborov v Domžalah smo se predstavili tudi na Gorenjski reviji na Jesenicah. V tem obdobju je tako pri pevcih kot pri poslušalcih najbolj vžgala Majska, prežeta s sodobnim, nenevadnim melosom. Sezono smo zaključili z letnim koncertom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Pevci smo najraje zapeli Ptičjo svatbo, ki je odtlej takorekoč himna zbora.

Prvi nastop v sezoni 1993/94 je bil povezan s počastitvijo dneva mrtvih. Novembra so nam gostovanje vrnili moški iz Proseka. Glasove smo prispevali pri otvoritvi prizidka OŠ Mengeš. Za Radio Kranj smo posneli štiri pesmi, z nekaj skladbami pa smo peli tudi na novoletnem koncertu v organizaciji Mengeške godbe. Pri izvedbi priprav smo spet segli globoko v žepe, smo se pa v Fiesi poleg trdega dela tudi zelo zabavali, še posebno ob krstu novih članov, ki je bil eden najboljših do zdaj. Med novinci je bilo najbolj svežih sedem pevcev, štidentov iz Ljubljane. Zaloke smo tistega leta obiskali še enkrat in se spomnili streljanja talcev pred petdesetimi leti. Po občinski reviji na domačih tleh smo se na letnem koncertu prelevili v druge vrste živih bitij in sprejemajočemu občinstvu simpatično odpeli živalske pesmi, tem pa v nenavadni kombinaciji dodali še modernejše zvoke, med drugim osupljivo jazz-rock mašo, ob sodelovanju instrumentalistov in solistov Tatjane Vasle, Ivana Arnška in Alenke Goršič.

Po uvodni komemoraciji smo v letih 1994/95 obiskali mengeški Dom počitka, kjer najraje prisluhnejo slovenskih narodnim pesmim. Januarja smo se, posebej povabljeni med zbori iz Slovenije in tujine, odpeljali v Celje in zapeli stotim letom Celjskega pevskega društva. Največ navdušenja smo pri poslušalcih izzvali s prelepo izvedbo Ženjice in kot vselej sproščeno Ptičjo svatbo. Po uspešnih pripravah na Jezerskem smo prepričljivo odpeli na občinski reviji v Lukovici. Letni koncert smo popestrili z gostovanjem Tunjiškega okteta.

Sezono 1995/96 smo začeli na prijetnem družabnem srečanju pevskih zborov v Jaršah. Po našem delu kulturnega programa na Mihaelovem sejmu so poslušalci zelo dobro sprejeli samostojni Jesenski koncert. Veriga božičnih koncertov (v Trzinu, Kresnicah in na Šenturški gori) nas je prepeljala v novo leto, ko smo posneli štiri pesmi za oddajo "Koncert iz naših krajev" in sodelovali pri pripravi in izvedbi kulturnega praznika. Na napornih pripravah v Ankaranu smo pod zahtevnim sluhom dirigenta Matevža in korepetitorja Petra za tedaj že medobčinsko revijo v Mengšu vadili repertoar, izbran iz Tomčeve zakladnice, pa tudi nenavadno Tangueando, s katero smo navdušili na gorenjski reviji v Kamniku. Zaradi časovne neusklajenosti z drugimi nastopi in velikih težav s pridobivanjem sponzorjev letnega koncerta nismo izvedli. Program dela smo komajda speljali do konca.

In tako smo pristali v sezpni 1996/97, ki jo je spet odprlo (zdaj že tradicionalno) srečanje pevskih zborov v Jaršah. Doma smo zapeli na prireditvi Društva nekadilcev Slovenije in na komemoracijah na Zalokah in v Loki. Naše prednje vrste smo okrepili s tremi novimi pevkami iz Mengša. Vsi smo si ponovno zaželeli božičnih koncertov in preprosili Matevža, da kljub prepolni sezoni med pripravo na praznovanje jubileja uvrsti tudi božične pesmi; zaživele so v cerkvah na Vačah, v Kresnicah in Grobljah ter v mengeški cerkvi in Domu počitka. Peli smo ob kulturnem prazniku in na medobčinski reviji v Preserjah. Pomlad nam je hitro minila. Po pripravah v Fiesi, kjer sta nas neutrudna Matevž in Peter pripravljala na to,da bomo enkrat pač morali priznati, koliko let že imamo, smo nadaljevali urjenje glasov in zvočne izraznosti v pevski sobi. Tu so nas obiskali krojači in ženske smo izvajale modne revije ter se preprekale o naši novi opravi. Vsem težavam nakljub nas lahko vidite v drugačnih oblačilih.

(iz knjižice, izdane ob 25-letnici zbora, spisala Meta Golob)